Beste liefhebbers van papier en drukwerk,

De 16de editie van Papier Hier (17 november jl.) was een doorslaand succes. Een kleine 800 bezoekers hebben inspiratie kunnen opdoen door onze papiersoorten te ‘ervaren’, presentaties bij te wonen, drukvoorbeelden en exposities te bewonderen. Het thema ´Tactiliteit´ deed aanspraak op de zintuigen, die dit jaar centraal stonden.

Een inspirerende manifestatie waarbij we iedereen danken voor getoonde interesse en enthousiasme. Papier Hier 2012 ´voelde´ goed!

Hoogtepunten:

Eerste hoogtepunt was de voelbox waarin onze bezoekers papier konden ‘ervaren’. In deze donkere ruimte kon men op de tast meerdere papiersoorten voelen, ruiken en waadde men zich door papiersnippers, waarbij het gehoor werd geprikkeld. Al met al een zintuiglijke belevenis.

Bij de Nederlandse grafisch ontwerpster Hansje van Halem zat de zaal opnieuw bomvol. Ze gaf een fraai overzicht van haar typografische ‘kunsten’, vertelde over haar huistentoonstelling Schrank8, waarvan voorbeelden werden geëxposeerd op de 5e verdieping.

Met de aankondiging van Ian Wright (GB) bleek de zaal al snel te klein. Deze gevierde kunstenaar gaf, met Engelse humor en bescheidenheid, inzicht in zijn indrukwekkende collectie. Vooral het geduld en monnikenwerk dat elk portret met zich meebrengt boezemde ontzag in. Na afloop waren drie werken te bewonderen in de expositieruimte.

Op de derde etage werden prachtige digitale drukvoorbeelden en toepassingen toegelicht en op de eerste verdieping werden gretig papiermonsters verzameld van fabrikanten als Arjowiggins Creative Papers, Arjowiggins Graphic, Arctic Paper, grupo Portucel Soporcel, Tullis Russell, Gmund en van papiermerk Olin. En Papier Hier bleek ook dit jaar weer de perfecte gelegenheid om nippend aan een glas geanimeerd bij te praten met vakgenoten.

Als extraatje presenteerden René Put en Rianne Petter hun onderzoek naar affiches. Daarna signeerden zij hun boek ‘Poster No. 524’ op de vijfde verdieping. Daar konden bezoekers ook zelf een kaartje drukken op een handdegelpers, onder bezielende leiding van Tipozero. Dit maakte de verzameling kaartjes die men de hele dag overal kon verzamelen compleet.

Moderator Richard van der Laken kondigde de jongste spreekster Hattie Newman (GB) aan. Zij nam ons mee door haar portfolio en liet daarin duidelijk haar ontwikkeling zien. Haar film voor Childline leverde hard applaus op, waarna ze toelichtte deze in 1 take te hebben opgenomen.

De verrassing van de dag was het (nog) minder bekende Franse designbureau Akatre. Als derde gastspreker(s) betraden zij als ware musketiers het podium. Gedrieën gaven zij uitleg over hun werkwijze en uitgangspunt om de boodschap duidelijk en simpel over te willen brengen. De breedte van hun werk kwam goed tot uitdrukking in getoond designwerk, typografische oplossingen en de kwaliteit in fotografie.

Ook in het trappenhuis, de gangen en kleinere zalen bruiste het van de activiteiten. Bezoekers bladerden driftig in de Best Verzorgde Boeken 2011 en Schönste Bücher aus aller Welt 2012.

De cirkel was rond toen art director en blogger Martin Pyper (NL/GB) in zijn eindpresentatie het thema extra lading wist te geven door beelden te tonen waarvan de ‘tactiliteit’ afspatte. Goed voorbereid, deelde hij inspiraties van zijn blog met de zaal en begreep het publiek waar Papier Hier 2012 om draaide.

Papier Hier 2012 give away.

 

Bekijk de foto's van Papier Hier 2012 op Flickr